Регионални центар за баштину Баната – Concordia

srpski  |  english

Овог топлог августа, на Вршачком брегу, Градски музеј Вршац је, у оквиру ђачког летњег кампа, организовао радионицу цртања у природи.

Захваљујући покрајинској организацији Црвеног крста Војводине, у „Дому Црвеног крста“ на Вршачком брегу, одмарају се ђаци из поплављених подручја Руме, Шида и Сремске Митровице. Гости одмаралишта су деца узраста од 7 до 14 година, која похађају од првог до седмог разреда основне школе. Групу од 84 малишана, четири учитељице и шест волонтера Црвеног крста, предводи координатор Мирјана Ћирић.

Летњи распуст је идеално време да деца без притиска и кроз игру науче нешто ново. Драган Спасић, дипломирани креамичар Градског музеја Вршац, je у неформалним условима учио 35 малих ђака основним техникама цртања и сликања. Ђаци су добили хамер, оловке, бојице, пастеле, графит и слободу да изаберу мотив који их инспирише. У природи, међу љуљашкама и вртешкама, деца су цртала све што су видела око себе и могла да замисле: кућице, природу, кулу, стари тенк који се налази на платоу испред „Дома црвеног крста“ на брегу.

Деца су се дружила и забављала, квалитетно проводећи време у природи. У доброј атмосфери остварен је и примарни циљ радионице – да се обликује дечији ликовни израз, негује сензибилитет сваког детета, подстиче креативност и развија осећај за лепо.