Регионални центар за баштину Баната – Concordia

srpski  |  english

отварање 22. јула

Идеја и дизајн изложбе – Дискавери Програм (Discovery Programme) из Ирске и Иан Меккарти (Ian McCarthy)
Дизајн изложбе – Нивес Спудич
Хрватски превод текста – Предраг Новаковић и Филомена Сировица

Регионални центар за баштину Баната – Concordia Градског музеја Вршац, организовао је изложбу „Трагови прошлости“ о употреби аеро фотографије у археолошким истраживањима. Изложба је део међународног пројекта Археолендскејпс Јуроп (ArchaeoLandscapes Europe), у којем је учествовала 61 институција из Европе, Аустралије и Сједињених Америчких Држава.

Изложбу је отворио др Предраг Новаковић, професор Универзитета у Љубљани, који је био део пројектног тима.
Аеро-фотографија примењује се у археологији од средине прошлог века и представља далеко приступачнији начин утврђивања и документовања археолошких локалитета, него што су то скупа ископавања. Прикупљање података о површини Земље из веће удаљености, односно тзв. даљинска детекција постоји у више различитих облика, од једноставних фотографија из ваздуха, па све до комплексих сателитских снимака. На овој изложби представљени су неки од главних начина и предности употребе даљинске детекције у археологији.

Изложба се приређује захваљујући дугогодишњој сарадњи Градског музеја Вршац и Универзитета у Љубљани на заједничком мултидисциплинарном пројекту „Ревизиона истраживања локалитета Ватин – Бела Бара“, који се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Руководилац пројекта је Драган Јовановић, виши кустос ГМВ, магистар археологије, док словеначку екипу предводи професор др Предраг Новаковић.